Adaçayı Yapraklarından Süperkritik Karbon Dioksit Ekstraksiyonu İle Doğal Antioksidan Eldesi Ve Tayini

Adaçayı Yapraklarından Süperkritik Karbon Dioksit Ekstraksiyonu İle Doğal Antioksidan Eldesi Ve Tayini

Hazırlayanlar:Ayşe Murathan, Ayşe Murathan, N. Demet Şensoy

Proje Özeti

Bu çalışma, ülkemizde doğal olarak yetişen ve Mersin yöresinden temin edilmiş olan adaçayı yapraklarından antioksidan eldesine süperkritik akışkan ekstraksiyonunda basıncın etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Ekstraksiyon, farklı basınç değerleri (75, 80, 85 bar) kullanılarak ve antioksidanların bozunmasını önlemek amacıyla sıcaklık 35 santigrad derecede sabit tutularak yapılmıştır. Soksile ekstraksiyonu sonucunda elde edilen verim daha düşük bulunurken, süperkritik karbon dioksit ekstraksiyonunda basıncın yükselmesi ile verim artmıştır. Ekstraksiyondan elde edilen ekstraktların değişik dalga boylarında HPLC cihazı yardımıyla analizleri yapılmıştır. Elde edilen ekstraktların HPLC analizi ile pik alanları tespit edilmiştir. Süperkritik karbon dioksit ekstraksiyonunda elde edilen ekstraktların maksimum absorplama dalga boyu olan 280 nm’ deki pik alanlarının 320 nm ve 400 nm’ ye göre daha fazla olduğu bulunmuştur.

PAYLAŞ