Süperkritik Akışkan Özütlemesiyle Böğürtlende (Rubus Fructıcosus) Antosiyanin Ve Doğal Antioksidan Tespiti

Süperkritik Akışkan Özütlemesiyle Böğürtlende (Rubus Fructıcosus) Antosiyanin Ve Doğal Antioksidan Tespiti

Hazırlayanlar:Ayşe Murathan, Ayşe Murathan, Elif Öztaş, Fatma Galip

Proje Özeti

Bu çalışmada dondurulmuş böğürtlen meyvesinin 75, 85 ve 90 bar basınçlarda ve 35 santigrad derece sıcaklıkta süperkritik karbondioksit özütlemesi araştırıldı. Sıcaklığın düşük tutulma nedeni antioksidan maddenin bozunurluğunu önlemedir. Süperkritik karbondioksit özütleme verimlerinin soksile özütlemesine göre oldukça yüksek olduğu ve 13C -NMR analizinde etken maddenin siyanidin olduğu tespit edildi. Ayrıca 90 bar’da elde edilen özütün antioksidan etkinliğini tespit için oksidatif indükleme sıcaklığı deneyleri diferansiyel taramalı kalorimetrede çalışıldı. Bu parametrenin DSC analizi sonucunda doğrudan süperkritik özütün kullanılması halinde 138, 2 0 C olduğu, bir doğal antioksidan olan alfa-tokoferol ile birlikte kullanılması halinde ise 146, 2 0 C’ ye yükseldiği tespit edildiğinden oksidatif indükleme sıcaklığının artırılmasıyla antioksidan etki elde edildi. Süperkritik akışkanlar nispeten düşük viskozite ve yüksek difüzyona sahiptir. SCF’de, çözücünün numuneler üzerine akışı sürekli olarak sağlanmaktadır, böylece ekstraksiyon tam olarak gerçekleştirilebilmektedir. Süperkritik CO2 içerisinde çözünen madde, basıncın azaltılmasıyla kolayca ayrılabilmektedir. SCF genellikle düşük sıcaklıklarda gerçekleştirilmektedir, bunun sonucunda ısıya duyarlı (Hassas) bileşenlerin ekstraksiyonu için ideal bir teknik olabilmekte ve ekstraksiyon esnasında istenmeyen yan ürünlerin oluşması önlenmektedir. SCF işlemlerinin büyük kısmında kullanılan akışkanın geri kazanılması yoluyla yeniden kullanımı sonucunda atık üretimi minimum yapılmaktadır. Oksidasyon sıcaklığındaki bu artış ile elde edilen özütün diğer bir doğal antioksidan olan alfa-tokoferol ile uyum gösterdiği sonucuna varıldı. Süperkritik özütleme verimlerinin 85 bar ve 90 bar’da oldukça yakın olmas ve yardımcı çözücünün kullanılmamasıı ticari boyuttaki çalışmalarda üstünlük oluşturabilir, ayrıca yardımcı ekonomik sonuçlar getirebilir.

PAYLAŞ