Nutrikozmetik ve Etken Madde Olarak Yumurta Yağı (Egg Oil), Karnozin, Vitamin P İçeren Mukoadhezif Dozaj...

Nutrikozmetik ve Etken Madde Olarak Yumurta Yağı (Egg Oil), Karnozin, Vitamin P İçeren Mukoadhezif Dozaj...

Hazırlayan: Doç. Dr. Melike Üner, Ecem Fatma Karaman (Yüksek Lisans Öğrencisi)
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi

Proje Özeti:

Hızla büyüyen kozmetik endüstrisi “içinizden gelen güzellik” sloganıyla cilt güzelliği,
yaşlanma belirtilerinin giderilmesi vb amaçlar için özel formüle edilen, sindirilebilir
ürünleri çeşitli dozaj şekilleriyle hazırlayarak tüketiciye sunmuştur (nutrikozmetik).
Bunlar, oral yolla alınan ve içinde cildi koruyan, besleyen, yaşlanma belirtilerini gideren,
genelde bitkilerden elde edilebilen vitamin, mineral, protein içerikli preparatlardır.
Seçtiğimiz preparatın, mukoadhezif dozaj şekliyle oral yolla kullanımı düşünülmüştür.
Mukoadhezif (biyoadhezif) sistemler, gastrik dokunun mukozal yüzeyine adhere olabilen
oral ilaç şekilleridir. Bu sistemle preparattaki etken maddenin kontrollü salımı ve etki
süresinin uzatılması hedeflenmektedir. Yumurta yağının antibakteriyel, antioksidan ve
nemlendirici olma özelliklerinin yanı sıra penetrasyonu arttırma özelliği vardır. Doğal
bir emoliyenttir. Aynı zamanda yumurta yağı, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri içerir.
Omega 6, seramid öncüsüdür. Yaşlanmayla oluşan kırışıklıkların bir diğer nedeni
de azalan seramidlerdir. Karnozin, ß-alanin ve l-histidin aminoasitlerinin kimyasal
bir kombinasyonunun multifonksiyonel dipeptit yapısıdır. Hücresel yaşam süresini
uzatma, görünümü yeniden yapılandırma, yaşlanmaya karşı yaklaşımla hücreleri
yenileyen, yüksek antioksidan özelliğiyle bilinen (yapılan bir araştırmaya göre DNA`yı
oksitlenmeden koruyan tek antioksidandır), vücudu yaşlanmayla ilişkili oksidasyondan
sonra ikinci ana işlemden olan glikasyondan koruyan bir maddedir. Antioksidan
maddelerin çoğu glikasyon aşamasını inhibe edemediğinden etkilerini tam anlamıyla
gerçekleştirebilmeleri için karnozin ile beraber kullanılmaları gerekmektedir. Karnozin
proteince zengin çoğu besinde bulunur. Vitamin P ise, C vitaminine oldukça benzeyen,
aslında vitamin olmayan, narenciye türleri, gingko biloba, üzüm gibi antioksidan
özellikleri yüksek olan besinlerde bulunan biyoflavanoidlerdir(nutrional supplement).
Deride serbest radikalleri yok eder, kırmızılık ve irritasyonu giderir. C vitamininin
emilimini artırır ve oksidasyondan korur. Kollajenlerin sağlam ve dayanıklı olmasında
vitamin P oldukça önemlidir. Nutrikozmetikler son dönemde küçük ama oldukça hızlı
büyüyen ve oldukça kar getiren bir alan olmuştur. Günümüzde besinlerin vücuda yeterli
faydayı sağlayamaması (pestisid, fungusit kullanımı) dışarıdan vitamin, esansiyel
mineraller vb içeren besin desteklerine ihtiyacı arttırmaktadır. Bu da, kozmetiklerin
sadece topikal değil oral yollarla da alınan, yeni bir alan olan nutrikozmetikleri ortaya
çıkarmıştır.

PAYLAŞ