MAYIS PAPATYASI (Matricaria Chamomilla) BİTKİSİNİN ETKEN MADDELERİNİN AYRILARAK KOZMETİK ÜRÜNLERDE KULLANIMI

MAYIS PAPATYASI (Matricaria Chamomilla) BİTKİSİNİN ETKEN MADDELERİNİN AYRILARAK KOZMETİK ÜRÜNLERDE KULLANIMI

Hazırlayan: Prof. Dr. Nazan DEMİR (Muğla Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya/Moleküler
Biyoloji ve Genetik Bölümü 48000-MUĞLA)
Prof. Dr. Yaşar DEMİR (Muğla Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü 48000-MUĞLA)

Proje Özeti:

AMAÇ:
Projenin öncelikli hedefi; kozmetik ürünlerin yapımında kullanılabilecek değerli etken
maddelerin mayıs papatyası bitkisinden yüksek saflıkta elde edilmesidir.
Ülkemiz florasında yoğun bir şekilde yabani olarak bulunmasına rağmen bu bitkinin
tarımı ülkemizde pek bilinmemektedir. Yurdumuzda daha çok doğadan toplama yolu ile
elde edilen ve pazarlanan mayıs papatyasının bu şekildeki materyali standart ve homojen
değildir. Bu nedenle bu bitkinin doğal ortamından kültüre edilip tarımının yapılması
teşvik edilerek, planlı bir üretim pazarlama programıyla bu ürünler değerlendirilerek
sürdürülebilir bir kırsal kalkınmaya katkı sağlamak ve projenin devamlılığına katkıda
bulunmak projenin ikincil hedeflerindendir.
Bu bitkiden elde edilen değerli etken maddelerle ilgili kozmetik ürün tasarımı da
hedeflenmekte olup, bitkinin tarımının yapılması ile, hem ülke ekonomisine hem de
yöre halkına ciddi bir ek gelir sağlayacaktır.
KAPSAM:
Gelişen teknoloji, artan ve değişen ihtiyaçlar doğrultusunda insanların doğaya ve doğal
ürünlere olan talebi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artmaya başlamıştır. Son
yıllarda kimyasal ürünlerin olumsuz yan etkilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte; gıda,
sağlık ve kozmetik ürünleri başta olmak üzere günlük hayatımızda doğal ürünlerin
oranı giderek artmaktadır.
Mayıs papatyası (Matricaria chamomilla L.), ülkemizde adi papatya, babunç, tıbbi papatya
ya da sadece papatya adlarıyla bilinir. Genellikle balçıklı topraklarda, boş tarlalarda ve
yol kenarlarında yetişmektedir. Yabani papatya ile arasındaki fark sarı çiçek tablasının
içine oyuk, kokusunun daha etkili ve hoş olmasıdır.
Mayıs papatyası bitkisinde %0,2-1 arasında uçucu yağ, rezin, acı madde, fenolik
bileşikler (Flavonlar, kumarin) taşımaktadır. Uçucu yağı içerisinde; chamazulen,
terpenik, ve seskiterpenik bileşikler bulunmaktadır.

 

PAYLAŞ