Mor Menekşenin (Viola Odorata) Proteaz Enziminin Belirlenmesi Ve Menekşeden Nemlendirici Ürün Tasarımı

Mor Menekşenin (Viola Odorata) Proteaz Enziminin Belirlenmesi Ve Menekşeden Nemlendirici Ürün Tasarımı

Hazırlayanlar:Nazan DEMİR, Yaşar Demir

Proje Özeti

Kozmetik sektörü gelişmeye açık bir alan olup, çok büyük bir tüketici kitlesine hitap etmektedir. Son yıllarda tüketici tercihleri hızlı sonuç alınan bitkisel kökenli organik ürünler lehine değişmektedir. Buda üreticileri bu doğrultuda üretilen inovatif ürünlere yöneltmektedir. Bu çalışmada kullanılan çiçek kır menekşesi (Viola odorata)’ dir. Nadide bir çiçek olan menekşe Muğla kırsalında doğal ve yaygın olarak yetişmektedir. Çok güzel görünüşlü ve hoş kokulu mor çiçekleri vardır. Endüstri, özellikle parfümeri sektörü menekşenin kokusundan sıklıkla faydalanmaktadır. Ayrıca ağrı kesici ve idrar söktürücü özelliği nedeniyle bitki çayı olarak da kullanılmaktadır. Muğla kırsalından sabahın erken saatlerinde toplanan menekşeden alınan ekstrelerde proteaz enziminin varlığı belirlenmiştir. Proteaz enzimi cilde peling etkisi verir. Menekşeden el edilen ekstreler HP-5MS UI kolon kullanılarak, 6890 GC-5975C MSD ile analiz edilmiştir. , 275 oranında Hexan-1-ol bileşiği içerdiği görülmüştür. 1-Hexanol nem tutucu, kıvam artırıcı özelliğe sahip olan ve bitkiye güzel kokusunu veren aromatik bir bileşen olup nemlendirici ürünler için bitkiyi ideal kılmaktadır. Ayrıca bitki ekstrelerinde antioksidan aktivite çalışmaları yapılmış olup, elde edilen sonuçlar doğal ve sentetik olarak bulunan standartlarla karşılaştırıldığında yüksek aktivite gösterdiği belirlenmiştir. Yapılan vitamin analizleri sonuçlarına göre antioksidan aktivite gösteren bazı önemli vitaminler içerdiği bulunmuştur. Bu sonuçlar menekşeden yeni bitkisel kaynaklı cilt bakım ürünleri geliştirilmesine imkan tanımıştır. Proteaz enziminin varlığı tasarlanan ürüne peeling işlemi özelliği katacaktır. 1-Hexanol bileşiğinin nem tutma ve kıvam artırıcı özelliği tasarlanan nemlendiricinin etkisini arttıracaktır. Antioksidan özellikli olması ve vitamin içermesi yaşlanmayı geciktirici bir etki yaratacaktır.

PAYLAŞ