Yemlik Tahıllarda Ve Yemlerde Mikotoksin Önleyici Olarak Sepiyolit Kullanımı

Yemlik Tahıllarda Ve Yemlerde Mikotoksin Önleyici Olarak Sepiyolit Kullanımı

Hazırlayan: Nurcan TURAN CANDAN, Eskişehir Anadolu Lisesi

Proje Özeti:

Depolama, nakilde ve pazarlamada, teknolojideki hatalar veya noksanlıklardan besin
maddeleri üzerinde beyaz veya renkli ipliksi yapılar (hifler) oluşturmuş küf mantarları
oluşur. Buna paralel olarak da gıdalarda küfler gelişerek ürettikleri mitotoksinleri ile
insanda ve organizmalarda çok yönlü etkiler yaparlar.


Bu çalışmada kümes hayvanlarına verilen yem bitkilerinin depolanması sırasında
oluşabilecek küf mantarlarının engellenmesinde sepiyolit (lüle taşı) kullanımı
araştırılmıştır. Burada, lületaşından süs eşyası yapımı sırasında oluşan toz sepiyolit
kullanılmıştır.


Projede önce küf mantarı muhtelif taneli hayvan yemlerinden elde edilmiş, küf
mantarı kültürünün gelişimi ortamın bağıl nem, sıcaklık ve UV ile değişimi açılarından
incelenmiştir. Aynı deney basamakları sepiyolit tozu konularak kültürü alınmış küf
mantarları için tekrarlanmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Ayrıca tavuk çiftliklerinde
sepiyolit ile karışık kullanılan yemlerin tavuklara zarar verip vermediği de gözlenmiştir.


Proje çalışması sonucunda adsorpsiyon kapasitesi yüksek sepiyolitin çevreye ve
hayvanlara zarar vermeden yemlik tahıllarda ve yemlerde mikotoksin önleyici olarak
kullanılabileceği gösterilmiştir.

PAYLAŞ