YUMURTA KABUĞU ATIĞINDAN KALSİYUM KARBONAT, KOLLAJEN VE HYALURONİK ASİT ÜRETİMİ

YUMURTA KABUĞU ATIĞINDAN KALSİYUM KARBONAT, KOLLAJEN VE HYALURONİK ASİT ÜRETİMİ

Hazırlayan: Ferda Onen ve Gulsun Gonca Kandemir

Proje Özeti:

Bu projenin amacı yumurta kabuğu atığının geri dönüşümünü sağlayarak kalsiyum
karbonat, hyaluronik asit ve kollajen gibi katma değeri yüksek organik ve inorganik
maddeleri elde etmektir. Ayrıca yumurta kabuğu atığının geri dönüşümü için
yeni yöntemler geliştirerek ekonomik ve çevresel açıdan büyük katkı sağlamayı
amaçlamaktadır.
İçinde oldukça değerli maddelerin bulunduğu yumurta kabuğu atıkları, ülkemizde
tam olarak değerlendirilemeyip ya toprağa gömülmekte ya da hayvan yemi olarak
kullanılmaktadır. Yumurta kabuğu atığı zar ve kabuktan oluşan ve yapısında değerli
proteinler ve kalsiyum karbonat barındıran organik bir maddedir.
Yumurta kabuğu zar ve kabuktan oluşur. Kabuğun %93,7’si kalsiyum karbonattır. Zarın
yapısında ise %10 kollajen, %0,5-10 hyaluronik asit bulunur.
Geliştireceğimiz sistemle yumurta kabuğu atıkları ozonlu sudan geçirilerek yıkanır ve
böylece sterilizasyon işlemi yapılmış olur. Sonrasında ayırma işlemi gerçekleştirilir.
Ayrılan zar ve kabuklar vakumlu kurutucuda kurutulur ve uygun depolama koşullarında
saklanır. Elde edilen kabuklar sektörel ihtiyaca göre boyutları küçültülerek ya da
bir takım işlemlerden geçirilerek uygun saflıkta ürün elde edilir. Zardan kollajen ve
hyaluronik asit elde etmek için zar saflaştırma işleminden geçirilir. Elde edilen her bir
malzeme, maddenin bozulmasını önlemek amacıyla uygun koşullarda depolanır.
Bu hammaddeler oldukça geniş kullanım alanına sahiptir. Kollajen, kozmetik ve ilaç
sektöründe dolgu malzemesi olarak (cildin yapılanması, kan dindirici ilaç etkisi, kas
rahatsızlıkları), gıda sektöründe gıdaları korumak, raf ömürlerini uzatmak amacıyla
yenilebilir film ve kaplamalarda kullanılır.
Hyaluronik asit, kozmetik sektöründe dolgu malzemesi olarak kullanılır. İlaç sektöründe
ise tutunma özelliğinden dolayı dokuların iyileşmesini sağlar.
Kalsiyum karbonat, kozmetik sektöründe beyazlatıcı ve dolgu malzemesi olarak, ilaç
sektöründe dolgu ve anti-katılaştırma ajanı, mide ilaçlarında asit giderici olarak, kağıt
sektöründe beyazlatıcı, dolgu ve kaplama maddesi olarak, inşaat ve yapı (plastik, metal,
vb.) sektörlerinde dolgu malzemesi olarak, gıda sektöründe konserve meyvelerde
stabilizör olarak, boya sektöründe ise katkı maddesi olarak kullanılır.
Üretilecek olan bu ürünler günümüzde pek çok farklı yöntemle üretilmektedir.
Bu projede, yumurta kabuğu atığının geri dönüşümü için kullanılacak yöntemlerin
tamamen çevre dostu olması amaçlanmıştır. Ayrıca bu yöntemler benzerlerine göre
sürecin mümkün olduğunca daha basit ve düşük maliyetlerle gerçekleşmesine
sağlamaktadır. Üretimin ülkemizde olması firmaların daha ucuza, aynı ya da daha iyi
kalitede hammadde elde etmelerini sağlayacaktır. Bu projenin gerçekleşmesi halinde,
tonlarca toprağa gömülen ya da hayvan yemi olarak kullanılan yumurta kabuğu atığının
bertarafı ve geri dönüşümü sağlanacaktır.

PAYLAŞ