Odunun Kurutulmasının Deneysel Ve Matematiksel İncelenmesi

Hazırlayanlar:Fethi Kamışlı, Fatma Bakır

Proje Özeti

Ağaç kullanıldığı birçok alanda geçmişten günümüze önemini hiçbir zamanyitirmemiştir. Ancak farklı etkenlerden dolayı dünya ormanlarının büyük bir kısmı yokolma tehlikesi altındadır. Bu durum ağaç kaynaklarını daha özenli kullanmayıgerektirmekte ve ağaç endüstrisinde yüksek kalitede ürün elde etmeyi daha önemlikılmaktadır. Bu da ancak üretim yapılmadan önce ağacın belli nem değerinin altınakadar kurutulmasıyla mümkündür. Bu çalışmada ülkemizde ağaç malzeme endüstrisinde yaygın olarak kullanılançam, kayın, kavak ve ceviz ağaçları laboratuar ortamında, tepsili kurutucuda sabit havahızı ve sıcaklıkta kurutuldu. Deneyleri yapmak için her bir ağaç türünde beş numunealındı. Her bir ağaç türünden beş farklı numune için nem kaybının, kuruma hızının, ısıve kütle aktarım katsayılarının zamanla değişimi incelendi. Nem miktarlarınınbeklenildiği gibi zamanla azaldığı gözlendi. Kurutma hızı, ısı ve kütle taşınımkatsayıları da nem miktarına ve dolayısıyla da zamana bağlı olarak azaldıkları gözlendi. Taşınımla olan ısı aktarım katsayısı iki şekilde hesaplandı. Şöyle ki; `verilen ısı neminbuharlaşması için aldığı ısıya eşittir. \' İlkesinden türetilen amprik denklemden veHeissler grafiği kullanımından iki farklı yöntemle elde edilen ısı taşınım katsayılarıbirbiriyle kıyaslandı ve birbirleri arasındaki uyumun iyi olduğu gözlendi. Kurutmaişlemlerinde daha önceden belirlenmiş, optimum hava akım hızı ve sıcaklığı kullanıldı.

PAYLAŞ