Sodyum, Kalsiyum, Magnezyum Amonyum-Hidrojen Formlarındaki Zeolit Y'de Sulu Çözeltilerinden Glikoz-Fruktoz Adsorplanması

Sodyum, Kalsiyum, Magnezyum Amonyum-Hidrojen Formlarındaki Zeolit Y'de Sulu Çözeltilerinden Glikoz-Fruktoz Adsorplanması

Hazırlayanlar:Lemi Türker, Misket Heper, Prof.dr. N. Suzan Kıncal

Proje Özeti

Sodyum, kalsiyum, amonyum, magnezyum ve hidrojen formlarındaki Y tipi zeolitlerin 25 (Wv) lik glikoz, früktoz ya da eşit ağırlıkta karışımlarındaki adsopsiyon hızı ve denge değerleri 50°C de kesikli sistemde araştırılmıştır. Glikoz\'un saf sulu çözeltisinin adsorpsiyonu tüm katyonik formlarda çok hızlıolup, 30 dakika sonunda hiç değişim göstermemeye başlamıştır. Frütozun saf sulu çözeltisinden adsorpsiyon hızı katyonik formlara bağlı olarak değişmektedir. H- formunda glikozun adsorpsiyon hızına yakın olarak gözlenen bu değer, H+ Mg+2NH4+Ca+2 Na+ sıralamasıyla yavaşlamaktadır. Her iki şekerin birlikte bulunduğu çözeltilerde adsorpsiyon davranışı değişmekte, şekerler birbirlerini başta Na-Y olmak üzere tüm katyonik formlarda yavaşlatmaktadırlar. Buna bağlı olarak, Na-, Mg- ve H- Y formlarının hız bazlı seçicilik göstermedikleri, Ca- ve NH4- formlarında ise glikoz adsorpsiyonun früktozdan daha hızlı olduğu gözlenmiştir. Ca-Y deneyleri sırasında deney ortamına CaCİ2 eklenmesi glikoz ve früktoz arasındaki farkı arttırmış ve früktoz adsorpsiyonunu ilk 30 dakika içinde neredeyse fark edilmeyecek kadar az seviyeye indirmiştir. Buna karşılık, NH4-Y deney ortamına NH4CI eklenmesi seçiciliği olumsuz yönde etkilemiştir. NH4- ve Ca- formlarının şekerleri geri bırakma profilleri incelenmiş ve bu oranın NH4- formunda yaklaşık 30, Ca- formunda ise yaklaşık 50 olduğu tespit edilmiştir.

PAYLAŞ