Moritanya İlaç Sektörü

T.C.Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Nuakşot Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla,  ilaç sektörüne yönelik yapılan bir değerlendirmeye istinaden;  Moritanya'da resmi makamlardan onayı alınmış herhangi bir Türk menşeli ilaç ve tıbbi cihaz satışı bulunmadığı ifade edilmektedir. Öte yandan, halk arasında ve sağlık sektöründe faaliyet gösteren firmalar arasında Türk menşeli ilaç ve tıbbi cihazlara itibar edilmekte olduğu, Türk menşeli ilaçların usulsüz şekilde yurda sokularak eczanelerde satıldığı belirtilmektedir.

Bunun yanında ülkeye ilaç ve tıbbi cihaz ithali, özel hastanelere ve eczanelere dağıtım yapan ecza depoları ve kamu hastanelerinin ihtiyaçlarına yönelik alım yapan Kamu
Hastaneleri Merkezi Satın Alma Kurumu (CAMEC) olmak üzere iki kanaldan gerçekleştiği,  ayrıca CAMEC'in antibiyotik cinsi ürünlerin ithalatında tekel yetkisine  sahip olduğu ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, yıllık alım tutarlarının yaklaşık 20 milyon euro olan CAMEC'in, uluslar arası ihale açma veya davet usulü teklif almak yöntemleriyle alım yapmakta olduğu,  alım yaptıkları ilaç gruplarının ise temel olarak antibiyotikler (tekel konumundadır), kalp ilaçları, diyabet ilaçları, tansiyon ilaçlarından oluştuğu, bunların yanında hastanelerin ihtiyaç duyduğu diğer malzemelerin alımının da yapılabildiği, ancak ihalelere ancak kurumlarınca onaylanmış ürünler için teklif verilebileceği belirtilmiştir. İlaçların CAMEC'e kaydedilmesi içinse, yetki (vekalet-temsilcilik) belgesi ve aşağıdaki belgelerle birlikte başvuru formu doldurulmak suretiyle başvuruda bulunulmasının yeterli olduğu aktarılmatadır.

İlgili Belgeler:

1) Üretim izni veya işletme lisansı

2) İyi üretim uygulamaları sertifikası GMP Pazarlama Yetkisi (AMM) veya Farmasötik Ürün Sertifikası (CPP)

3)Urünün analiz sertifikası

4)Ürün özelliklerinin özeti ( RCP) PGHT

5) Lisans Belgesi kapsamında üretilen ürünler için işletme lisansı

6-) Başvuru formu

Öte yandan, bahse konu yazıda CAMEC'in ilaç güvenliğini sağlamak üzere tedarik kaynaklarını çeşitlendirme stratejisinin bulunduğu; bu kapsamda Türk Hava Yolları'nın pandemi sürecinde seferlerine devam eden tek havayolu şirketi olmasının önem arz ettiği belirtilmektedir.

Ayrıca CAMEC yetkililerinin Türk üreticilerinin de tedarikçileri arasında yer almasını arzu ettikleri, ilgilenen firmalarımızın ürünlerini bahse konu kuruma kaydettirmek suretiyle alımlara teklif verebilecek konuma gelmeleri halinde sürekliliği olacak bir ihracat alanı kazanılacağı vurgulanmaktadır.

CAMEC Başkanı tarafından bildirilen, kurum bünyesindeki irtibat kişisinin e-posta adresi ve telefon numarası aşağıda yer almaktadır: 

CAMEC  irtibat kişisi:

Dr Mohamed Wedou

T: 222 42909087  E: mowoh50@yahoo.fr

Bunun yanında özel hastane ve eczanelere dağıtım yapmak üzere ithalat gerçekleştiren, ülkedeki en büyük ecza deposunu işleten G.C. Pharma firması da potansiyel bir alıcı olup, iletişim bilgisi aşağıdaki gibidir;

G.C. Pharma irtibat kişisi :  

Mohamed Amar ESSAGHIR-Genel Müdür

W: www.gcpharma.mr  T:+222 45 25 66 23 E:amar@gcpharma.mr

PAYLAŞ