Türkiye-Romanya İş Forumu, 2 Ekim 2019

Sayın Sektör Temsilcisi,

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'ndan Birliğimize iletilen  bir yazıda, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sn. Fuat Oktay ve Romanya Başbakan Yardımcısı Sn. Mihai-Viorel Fifor’un katılımlarıyla gerçekleşecek Türkiye– Romanya Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 27. Dönem Toplantısı vesilesiyle 2 Ekim 2019 tarihinde Ankara Sheraton Hotel’de Türkiye– Romanya İş Forumu düzenleneceği ifade edilmektedir.

Romanya’nın GSYİH’sı 2018 verilerine göre 245.590 dolar olmuştur ve %5,1 oranında büyüme kaydedilmiştir. 2019 yılında ise %3,5 oranında artarak 265,3 milyar dolar olması beklenmektedir. Romanya, Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük ikinci pazarı konumundadır. Türkiye – Romanya ikili ticaret hacmi 2018 yılında 6.3 milyar dolar olarak
kaydedilmiştir.

Romanya’da 14.000’in üzerinde Türk firması bulunmaktadır. Romanya’daki Türk yatırımları üçüncü ülkeler üzerinden gelenlerle beraber 6 milyar doları aşmıştır. 90’dan fazla Türk müteahhitimiz Romanya’da başarılı projeleri ile faaliyet göstermektedir.

Romanya’da ağır sanayi, otomotiv ve yan sanayi, tekstil, elektrik – elektronik, ağaç işleme, inşaat malzemeleri, tarım, perakendecilik, ulaştırma(otoyollar, demiryolu, havaalanları, kentsel ve sosyal altyapı), turizm, tarım ve hayvancılık, finans, sağlık ve sağlık turizmi, inşaat (konut, alışveriş merkezi, gayrimenkul, otel), tekstil, çelik, çimento,
lastik sanayileri ve medya alanlarında yatırım ve işbirliği imkanları bulunmaktadır. Romanya’da yeni gelişmekte olan kamu – özel sektör ortaklığı (PPP) modelinde iki ülke iş dünyası arasında işbirliği imkanlarının gelişmesi beklenmektedir. Aynı zamanda eğitim alanında da işbirlikleri gerçekleştirilmesi mümkündür.

Orta Avrupa’nın coğrafi ve stratejik olarak önemli ülkelerinden birisi olan Romanya’nın önde gelen firma temsilcileri ile ikili görüşme imkânının bulunacağı toplantının programı ekte yer almakta olup toplantıya katılmak isteyen firma temsilcilerinin, https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1026/13538 linkinde yer alan kayıt formunu eksiksiz doldurması gerekmektedir. Toplantı katılım bedeli, DEİK üyesi firmalar için 140 Türk Lirası; DEİK üyesi olmayan firmalar için 175 Türk Lirası olup kayıt formunda belirtilen DEİK hesap numarasına 24 Eylül 2019 Salı günü mesai bitimine kadar ödenmesi gerekmektedir.

Konuyla ilgili firma temsilcilerinin bilgileri rica olunur.

Ek: Taslak Program

Detaylı bilgi için irtibat kişisi: Nil Sarıtepe, (nsaritepe@deik.org.tr; 0212 339 50 20)
 

PAYLAŞ